Czosnek - polski superfood? 21.12.2022 Czosnek, a zdrowie. Każdy wie, że włączenie czosnku do swojej diety to jak najbardziej prozdrowotny zabieg. Jednak co dokładniej może przynieść spożywanie czosnku? Można go przyjmować w różnych postaciach: świeżej, surowej, dojrzałej, oleju, gotowanego, smażonego itd. Najlepszym sposobem na wyciągniecie z tego produktu właściwości zdrowotnych jest spożywanie świeżego czosnku (suple zawierają głównie świeży). Allicyna zawarta w czosnku odpowiada za większość korzyści zdrowotnych, by zwiększyć jej produkcję (uwalnianie), przed spożyciem czosnku należy go rozgnieść/pokroić. Większość badań nad czosnkiem sugeruje odniesienie korzyści zdrowotnych z jedzenia 2-3 ząbków czosnku dziennie (najlepiej rozłożyć po 1 ząbek do głównych potraw). Co ciekawe podgrzewanie czosnku w mikrofalówce częściowo niszczy korzystne związki, ale grillowanie, pieczenie, smażenie już nie (ale wcześniej trzeba go zmiażdżyć). Dobra to jak wpływ na organizm?: obniża stężenie cholesterolu całkowitego, LDL, trójglicerydów,podnosi stężenie HDL,zmniejsza ciśnienie krwi,zwiększa populację komórek “Natural Killer”,mocno zmniejsza ryzyko chorób górnych dróg oddechowych,zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych,ma działanie przeciwbakteryjne,zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory (w tym nowotwór prostaty),wspiera zdrowie fizyczne i seksualne,poprawia funkcje poznawcze,zwiększa odporność,ma właściwości przeciwstarzeniowe. Zapraszam do współpracy, przeczytaj jak wygląda osiąganie celu z moją pomocą Jak wygląda współpraca? Źródło: https://examine.com/foods/garlic/