Czosnek - polski superfood?

Czosnek, a zdrowie. Każdy wie, że włączenie czosnku do swojej diety to jak najbardziej prozdrowotny zabieg. Jednak co dokładniej może przynieść spożywanie czosnku?

Można go przyjmować w różnych postaciach: świeżej, surowej, dojrzałej, oleju, gotowanego, smażonego itd. Najlepszym sposobem na wyciągniecie z tego produktu właściwości zdrowotnych jest spożywanie świeżego czosnku (suple zawierają głównie świeży). 

Allicyna zawarta w czosnku odpowiada za większość korzyści zdrowotnych, by zwiększyć jej produkcję (uwalnianie), przed spożyciem czosnku należy go rozgnieść/pokroić.

Większość badań nad czosnkiem sugeruje odniesienie korzyści zdrowotnych z jedzenia 2-3 ząbków czosnku dziennie (najlepiej rozłożyć po 1 ząbek do głównych potraw).

Co ciekawe podgrzewanie czosnku w mikrofalówce częściowo niszczy korzystne związki, ale grillowanie, pieczenie, smażenie już nie (ale wcześniej trzeba go zmiażdżyć).

Dobra to jak wpływ na organizm?:

  • obniża stężenie cholesterolu całkowitego, LDL, trójglicerydów,
  • podnosi stężenie HDL,
  • zmniejsza ciśnienie krwi,
  • zwiększa populację komórek “Natural Killer”,
  • mocno zmniejsza ryzyko chorób górnych dróg oddechowych,
  • zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych,
  • ma działanie przeciwbakteryjne,
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory (w tym nowotwór prostaty),
  • wspiera zdrowie fizyczne i seksualne,
  • poprawia funkcje poznawcze,
  • zwiększa odporność,
  • ma właściwości przeciwstarzeniowe.
Zapraszam do współpracy, przeczytaj jak wygląda osiąganie celu z moją pomocą

Źródło: https://examine.com/foods/garlic/

Sprawdź też pozostałe wpisy

Zobacz wszystkie
pakiet badań zdrowie

Rozszerzony pakiet badań – co warto zbadać?

W dzisiejszych czasach diagnostyka jest na bardzo wysokim poziomie, trzeba uświadamiać społeczeństwo by się badało. Dzisiaj w drugim poście z serii „diagnostyka” pokażę Ci co…

czy da się tyć w deficycie

Czy da się przytyć w deficycie energetycznym?

Internet, a nawet studia są przepełnione różnymi sprzecznymi informacjami. W wielu kontekstach jest…

kwas gla

Kwas GLA – tego brakuje w Twojej diecie!

Kwas gamma-linolenowy (GLA) Należy do rodziny wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6. GLA…

Skończ z wymówkami

Zrób pierwszy krok już dziś

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z aktualną wiedzą dietetyczną