Trądzik - co możemy zrobić od strony dietetycznej? 01.09.2021 Tylko nieliczni nigdy nie zaznali trądziku, jedni mają go od groma, a u innych czasem wyskoczy pojedynczy „syf”. Jak mu przeciwdziałać od strony żywieniowej? Mleko Ważnym elementem strategii dietetycznej ukierunkowanej na zmniejszenie niedoskonałości twarzy będzie ograniczenie nabiału, serów, jogurtów i innych przetworów mlecznych. Frakcja mleka, która promuje trądzik jest nadal nieznana. Dlaczego? Prawdopodobnie, dlatego że mleko wiąże się ze wzrostem poziomu insuliny, insulinopodobnego czynnika wzrostu IGF-1, co nasila produkcje sebum i widzimy to na naszej twarzy. Indeks glikemiczny Podwyższony poziom insuliny stymuluje wydzielanie androgenów i powoduje zwiększone wytwarzanie sebum. Co ciekawe badania, które oceniały wpływ diety na trądzik wykazały, że występowanie trądziku jest mniejsze na obszarach wiejskich i nieuprzemysłowionych niż w populacjach zachodnich – za jeden z powodów podano właśnie różnice w obciążeniu glikemicznym diet w obu populacjach. W badaniu z 2009 roku, badani wypełniali kwestionariusze żywieniowe, dieta pacjenta z trądzikiem miała znacznie wyższy IG niż dieta zdrowego pacjenta. Błonnik Zwiększenie podaży błonnika w diecie pozwoliło również poprawić stan skóry. Omega-3 i ryby Leukotrien BR (LTB4) jest znany jako substancja regulująca produkcję sebum. Kwasy tłuszczowe omega-3, a głównie kwas EPA hamuje konwersję kwasu arachidonowego do LTB4. N-3 mają zdolność obniżania pozomu IGF-1 = korzystny wpływ na leczenie trądziku. Badania już z 1961r. wśród ponad 1000 nastolatków wykazało, że duże ilości ryb i owoców morza redukują niepożądane zmiany na skórze. Sód Dwustu pacjentów z trądzikiem pospolitym zostało poddanych szczegółowemu kwestionariuszowi, badaniom oraz ocenie diety. Pacjenci z trądzikiem spożywali dziennie znacznie większe ilość chlorku sodu niż zdrowi pacjenci. Czekolada Tutaj ciężko o jednoznaczną odpowiedź.W badaniu z 2014 roku 57 ochotników z łagodnym lub umiarkowanym trądzikiem przydzielono losowo do trzech grup: A) grupa białej czekoladyB) grupa ciemnej czekoladyC) grupa kontrolna Dostawali oni codziennie po 100g wyżej wymienionych produktów przez 30 dni.Grupa ciemnej czekolady od grupy kontrolnej nie różniła się praktycznie w ogóle, lecz już w grupie A spożycie białej czekolady wiązało się z zaostrzeniem zmian trądzikowych. Gorzka czekolada miała mniej cukru, a więcej kakao co oczywiście od razu nasuwa nam kierunek, że winowajcą nie jest czekolada sama w sobie a wysoki ładunek glikemiczny, o którym pisałem w pierwszym poście. Pikantne jedzenie W badaniach z 2009 i 2016 roku nie wykazano tego, by pikantne potrawy były związane z nasileniem trądziku, chociaż często pacjenci to zgłaszali, tutaj też ciężko wysnuć jakieś wnioski, ale osobiście też po np. ostrych skrzydełkach z KFC na drugi dzień zobaczyłem niepokojące zmiany na twarzy i był płacz, czy na pewno to wina ostrych przypraw? Zwinnie przechodzimy do kolejnego tematu, czyli… Istnieją pewne szlaki, które potwierdzają to, że głównie kwas palmitynowy (stanowi 32% trójglicerydów mlecznych) może powodować zaostrzenie zmian trądzikowych. Tłuszcze nasycone i trans Dobra ja sobie zjadłem w KFC, co to ma do kwasu palmitynowego? Produkowane przemysłowo TFA (trans-fatty acid, czyli popularne kwasy tłuszczowe typu trans), które strukturalnie przypominają kwas palmitynowy, są głównie składnikami fast foodów i stwierdzono, że nasilają trądzik. Występują w przekąskach, smażonych potrawach, ciastach, pieczywie… i już nawet wychodząc poza temat trądziku, powinniśmy tych związków unikać. IŻŻ prowadzi stronę, gdzie zbierają dane, który produkt, ile zawiera TFA, polecam wpisać w googlach „e-Baza Izomerów Trans” i troszkę poczytać, by mieć z tyłu głowy taką świadomość, czego unikać lub co wybrać jako mniejsze zło (oczywiście wszystko jest dla ludzi). WITAMINA D3 W badaniu z 2016 roku, niedobór witaminy D zaobserwowano aż u 48,8% osób z trądzikiem, dla porównania w grupie osób bez zmian skórnych tylko 22,5% miało jej niedostateczne stężenie. Każdemu z pacjentów z trądzikiem podawano codziennie, przez dwa miesiące 1000 IU witaminy D3 na dzień. Jej suplementacja spowodowała istotny wzrost poziomu 25(OH)D. Zmiany zapalane w grupie witaminy D zmniejszyły się o 34,6% po dwóch miesiącach leczenia, podczas gdy w grupie kontrolnej tylko o 5,8%. PODSUMOWANIE Dobrymi zabiegami w celu poprawy stanu naszej skóry będzie: – częściowe usunięcie z diety produktów mlecznych, w tym co bardzo ważne WPC. Dobrze zastąpić je wegetariańskimi odpowiednikami, jak napój sojowy, ryżowy i tym podobne, które są fortyfikowane na wapń (potrząśnij przed użyciem), czy tofu, które pozwolą nam nie nabawić się niedoborów tego cennego składnika mineralnego, – wybieranie produktów z mniejszym indeksem glikemicznym, strategie polegające na zmniejszeniu odpowiedzi glikemicznej organizmu jak np. kolejność jedzenia produktów z talerza, – ograniczenie podaży soli do zalecanych 5g (pamiętajmy, że dużo soli mają też wędliny, mięsa, serki wiejskie), – zwiększenie podaży błonnika pokarmowego, – zwiększenie podaży kwasów tłuszczowych omega-3, ryb, owoców morza, – uważanie na nadmierną podaż soli, – ograniczenie spożywanie nasyconych kwasów tłuszczowych, jak i tłuszczów typu trans, – zadbanie o odpowiednie stężenie witaminy D3. Zapraszam do współpracy, przeczytaj jak wygląda osiąganie celu z moją pomocą Jak wygląda współpraca? Źródła:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19282841https://scialert.net/abstract/?doi=ajcn.2014.35.40https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4507494/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2114818/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27560161https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25438834https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22988649https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19335417https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4884775/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26648163