Utlenione omega-3 w rybach?

RYBY, A UTLENIONE OMEGA-3

Według zaleceń różnych światowych organizacji powinniśmy dostarczać dziennie 250 mg EPA + DHA.

Można je dostarczyć spożywając tłuste ryby, jednak w przypadku suplementów bardzo dba się o stopień ich utlenienia (TOTOX). Pod wpływem temperatury, tlenu i światła n-3 mogą się utlenić.

Utleniają się i co?

Powstaną z nich nadtlenki i wodorotlenki, a z nich aldehydy np. 4-hydroksynonelon – które zaburzają funkcję błon komórkowych, zwiększają stres oksydacyjny, mają działanie toksyczne i mutagenne.

Co w przypadku ryb, które pieczemy lub smażymy w wysokich temperaturach?

Okazuje się, że wnętrze ryby i tak raczej nie przekroczy 70 stopni Celsjusza. Istnieją badania, w których sprawdzono zmiany w kwasach tłuszczowych podczas smażenia i pieczenia (177 stopni, 260 stopni).

Nie stwierdzono żadnych zmian w kwasach tłuszczowych – szamcie rybki, bo są zdrowe essa.



Zapraszam do współpracy, przeczytaj jak wygląda osiąganie celu z moją pomocą

Sprawdź też pozostałe wpisy

Zobacz wszystkie
pakiet badań zdrowie

Rozszerzony pakiet badań – co warto zbadać?

W dzisiejszych czasach diagnostyka jest na bardzo wysokim poziomie, trzeba uświadamiać społeczeństwo by się badało. Dzisiaj w drugim poście z serii „diagnostyka” pokażę Ci co…

czy da się tyć w deficycie

Czy da się przytyć w deficycie energetycznym?

Internet, a nawet studia są przepełnione różnymi sprzecznymi informacjami. W wielu kontekstach jest…

kwas gla

Kwas GLA – tego brakuje w Twojej diecie!

Kwas gamma-linolenowy (GLA) Należy do rodziny wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6. GLA…

Skończ z wymówkami

Zrób pierwszy krok już dziś

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z aktualną wiedzą dietetyczną