Utlenione omega-3 w rybach?

RYBY, A UTLENIONE OMEGA-3

Według zaleceń różnych światowych organizacji powinniśmy dostarczać dziennie 250 mg EPA + DHA.

Można je dostarczyć spożywając tłuste ryby, jednak w przypadku suplementów bardzo dba się o stopień ich utlenienia (TOTOX). Pod wpływem temperatury, tlenu i światła n-3 mogą się utlenić.

Utleniają się i co?

Powstaną z nich nadtlenki i wodorotlenki, a z nich aldehydy np. 4-hydroksynonelon – które zaburzają funkcję błon komórkowych, zwiększają stres oksydacyjny, mają działanie toksyczne i mutagenne.

Co w przypadku ryb, które pieczemy lub smażymy w wysokich temperaturach?

Okazuje się, że wnętrze ryby i tak raczej nie przekroczy 70 stopni Celsjusza. Istnieją badania, w których sprawdzono zmiany w kwasach tłuszczowych podczas smażenia i pieczenia (177 stopni, 260 stopni).

Nie stwierdzono żadnych zmian w kwasach tłuszczowych – szamcie rybki, bo są zdrowe essa.



Zapraszam do współpracy, przeczytaj jak wygląda osiąganie celu z moją pomocą

Sprawdź też pozostałe wpisy

Zobacz wszystkie
czy mięso jest zdrowe

Mięso a zdrowie. Mięso nie jest pełnowartościowe!?

Głupia moda, czy metoda na długowieczność? Mięso a zdrowie Kiedyś była moda na high-carb, potem keto, teraz swoje 5 minut ma dieta carnivore. Która polega…

infekcja przeziębienie choroba

Choroba, infekcja, co robić, co jeść, suplementy dla zdrowia

ZACZYNA MNIE ROZKŁADAĆ CHOROBA – CO ROBIĆ BY SZYBKO Z NIĄ WYGRAĆ? Prawie…

owoce fruktoza

Quiz wiedzy o warzywach i owocach

[ays_quiz id=’5′]…

Skończ z wymówkami

Zrób pierwszy krok już dziś

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z aktualną wiedzą dietetyczną