Utlenione omega-3 w rybach? 26.03.2023 RYBY, A UTLENIONE OMEGA-3 Według zaleceń różnych światowych organizacji powinniśmy dostarczać dziennie 250 mg EPA + DHA. Można je dostarczyć spożywając tłuste ryby, jednak w przypadku suplementów bardzo dba się o stopień ich utlenienia (TOTOX). Pod wpływem temperatury, tlenu i światła n-3 mogą się utlenić. Utleniają się i co? Powstaną z nich nadtlenki i wodorotlenki, a z nich aldehydy np. 4-hydroksynonelon – które zaburzają funkcję błon komórkowych, zwiększają stres oksydacyjny, mają działanie toksyczne i mutagenne. Co w przypadku ryb, które pieczemy lub smażymy w wysokich temperaturach? Okazuje się, że wnętrze ryby i tak raczej nie przekroczy 70 stopni Celsjusza. Istnieją badania, w których sprawdzono zmiany w kwasach tłuszczowych podczas smażenia i pieczenia (177 stopni, 260 stopni). Nie stwierdzono żadnych zmian w kwasach tłuszczowych – szamcie rybki, bo są zdrowe essa. Zapraszam do współpracy, przeczytaj jak wygląda osiąganie celu z moją pomocą Jak wygląda współpraca?