Zdrowy grill 11.06.2022 Sezon grillowy trwa w najlepsze, przeczytaj ten artykuł i dowiedz się jak zrobić zdrowy grill. WWA Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) to chemikalia powstające podczas obróbki termicznej mięsa. WWA są mutagenne, powodują zmiany w DNA i mogą zwiększać ryzyko raka – krótko mówiąc, powinniśmy ich unikać. Aż 9 wykrytych WWA w mięsie z grilla jest uznawane za rakotwórcze według EPA. Jak ich unikać? Wybieraj chude mięso Im bardziej tłuste mięso tym gorzej, kropelki tłuszczu podczas grillowania kapią na węgiel (źródło ciepła), a następnie osiadają na mięsie wraz z WWA, które znajdują się w dymie. Ogranicz dostęp dymu z węgla do grillowanego mięsa Najłatwiej będzie korzystać z aluminiowych tacek (czytaj do końca). Ograniczenie dostępu dymu może zredukować WWA w mięsie nawet o 89%! Poczekaj ok. 10 minut A dokładniej ok. 12 minut zanim położysz mięso nad rozpalony płomień. WWA są generowane, a następnie osadzane na powierzchni mięsa z powodu niepełnego spalania, które głównie następuje na samym początku. Lepiej dla Ciebie gdy będziesz na końcu kolejki do grilla i zjesz trochę później. Inne opcje Można też zainwestować w grill z wentylacją, wydaje się być najlepszą opcją, dołączając do niego trzy powyższe punkty, nasz grill nie będzie taki niebezpieczny. W badaniu, które omawiam kawałki mięsa pocięto na kawałki o grubości 1 cm i średnicy 8,8 cm. Mimo tego, że naukowcy używali grilla z wentylacją i tak zawartość WWA znacząco się zwiększała. Grill z wentylacją Pierwsza próba (wołowina) 28.70 +- 20.09 WWA ug/kgDruga próba 16.91 +- 5.62Trzecia próba 10.93 +- 3.89 Każda próba następowała 12 minut po poprzedniej, a pierwsza 12 minut po rozpaleniu płomieni. Widzimy wyraźny spadek, jednak po trzecim podejściu nie zauważono różnicy. Większość zależy od rodzaju grillowanego mięsa. Mam nadzieje, że będziecie mieli te proste tipy z tyłu głowy i zastosujecie je na grillu. Aluminiowe tacki Glin dostaje się do organizmu z żywnością, powietrzem – zaburza metabolizm, blokuje działanie neurotransmiterów. Glin jest jednak wydalany z moczem, więc jego gromadzenie następuje w niewielkim stopniu. Przechodzenie glinu z tacek praktycznie nie następuje, CHYBA ŻE aluminium zetknie się z kwasem np. cytrynowym, gdy nasz grillowany karczek pokropimy sokiem z cytryny. Wtedy stężenie glinu może wynosić nawet 1266 mg/l, gdzie normalna wartość to ok. 5mg/l.Bezpieczna dawka według WHO wynosi 1mg/kg m.c. Zapraszam do współpracy, przeczytaj jak wygląda osiąganie celu z moją pomocą Jak wygląda współpraca? Źródła: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26776018/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6582021/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4673601/https://www.researchgate.net/publication/251575733_Effects_of_grilling_and_roasting_on_the_levels_of_polycyclic_aromatic_hydrocarbons_in_beef_and_porkhttps://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28458989/