Zdrowy grill

Sezon grillowy trwa w najlepsze, przeczytaj ten artykuł i dowiedz się jak zrobić zdrowy grill.

WWA

Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) to chemikalia powstające podczas obróbki termicznej mięsa. WWA są mutagenne, powodują zmiany w DNA i mogą zwiększać ryzyko raka – krótko mówiąc, powinniśmy ich unikać.

Aż 9 wykrytych WWA w mięsie z grilla jest uznawane za rakotwórcze według EPA.

Jak ich unikać?
Wybieraj chude mięso

Im bardziej tłuste mięso tym gorzej, kropelki tłuszczu podczas grillowania kapią na węgiel (źródło ciepła), a następnie osiadają na mięsie wraz z WWA, które znajdują się w dymie.

Ogranicz dostęp dymu z węgla do grillowanego mięsa

Najłatwiej będzie korzystać z aluminiowych tacek (czytaj do końca). Ograniczenie dostępu dymu może zredukować WWA w mięsie nawet o 89%!

Poczekaj ok. 10 minut

A dokładniej ok. 12 minut zanim położysz mięso nad rozpalony płomień. WWA są generowane, a następnie osadzane na powierzchni mięsa z powodu niepełnego spalania, które głównie następuje na samym początku.

Lepiej dla Ciebie gdy będziesz na końcu kolejki do grilla i zjesz trochę później.

Inne opcje

Można też zainwestować w grill z wentylacją, wydaje się być najlepszą opcją, dołączając do niego trzy powyższe punkty, nasz grill nie będzie taki niebezpieczny.

W badaniu, które omawiam kawałki mięsa pocięto na kawałki o grubości 1 cm i średnicy 8,8 cm. Mimo tego, że naukowcy używali grilla z wentylacją i tak zawartość WWA znacząco się zwiększała.

Grill z wentylacją

Pierwsza próba (wołowina) 28.70 +- 20.09 WWA ug/kg
Druga próba 16.91 +- 5.62
Trzecia próba 10.93 +- 3.89

Każda próba następowała 12 minut po poprzedniej, a pierwsza 12 minut po rozpaleniu płomieni.

Widzimy wyraźny spadek, jednak po trzecim podejściu nie zauważono różnicy. Większość zależy od rodzaju grillowanego mięsa.

Mam nadzieje, że będziecie mieli te proste tipy z tyłu głowy i zastosujecie je na grillu.

Aluminiowe tacki

Glin dostaje się do organizmu z żywnością, powietrzem – zaburza metabolizm, blokuje działanie neurotransmiterów. Glin jest jednak wydalany z moczem, więc jego gromadzenie następuje w niewielkim stopniu.


Przechodzenie glinu z tacek praktycznie nie następuje, CHYBA ŻE aluminium zetknie się z kwasem np. cytrynowym, gdy nasz grillowany karczek pokropimy sokiem z cytryny.


Wtedy stężenie glinu może wynosić nawet 1266 mg/l, gdzie normalna wartość to ok. 5mg/l.
Bezpieczna dawka według WHO wynosi 1mg/kg m.c.

Zapraszam do współpracy, przeczytaj jak wygląda osiąganie celu z moją pomocą

Źródła:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26776018/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6582021/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4673601/
https://www.researchgate.net/publication/251575733_Effects_of_grilling_and_roasting_on_the_levels_of_polycyclic_aromatic_hydrocarbons_in_beef_and_pork
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28458989/

Sprawdź też pozostałe wpisy

Zobacz wszystkie
pakiet badań zdrowie

Rozszerzony pakiet badań – co warto zbadać?

W dzisiejszych czasach diagnostyka jest na bardzo wysokim poziomie, trzeba uświadamiać społeczeństwo by się badało. Dzisiaj w drugim poście z serii „diagnostyka” pokażę Ci co…

czy da się tyć w deficycie

Czy da się przytyć w deficycie energetycznym?

Internet, a nawet studia są przepełnione różnymi sprzecznymi informacjami. W wielu kontekstach jest…

kwas gla

Kwas GLA – tego brakuje w Twojej diecie!

Kwas gamma-linolenowy (GLA) Należy do rodziny wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6. GLA…

Skończ z wymówkami

Zrób pierwszy krok już dziś

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z aktualną wiedzą dietetyczną