Ashwagandha, na co pomaga?

Ashwagandha to zioło używane w tradycyjnej medycynie Indii, a jak to z „tradycyjnymi medycynami” bywa, często trzeba brać przez palce to co głoszą.

Jednak z racji tego, że jest coraz bardziej popularna to i coraz więcej naukowców zaczyna ją badać, dlatego mamy już pewnie źródła naukowe, które po części potwierdzają jej właściwości.

Korzyści z suplementacji:
  • – zmniejszać poziom kortyzolu, czyli hormonu stresu (przydatna cecha w wyjątkowo ciężkich sytuacjach życiowych),
  • – zwiększać moc wyjściową,
  • – podwyższać poziom testosteronu,
  • – zmniejszać stężenie cholesterolu całkowitego,
  • – zmniejszać stężenie LDL (złego cholesterolu).
Który ekstrakt?

Najlepiej przebadany jest ekstrakt o nazwie KSM-66, dlatego też jego bym zalecał jeśli z jakiegoś powodu chcemy rozpocząć suplementację.

Ile?

W świetle obecnych badań, sugeruje się że 300-500 mg ekstraktu będzie optymalną, dzienną dawką.

Skąd?

Obecnie chyba najlepiej wypada ashwagandha z KFD lub testosterone.


Zapraszam do współpracy, przeczytaj jak wygląda osiąganie celu z moją pomocą
https://pagodietetyka.pl/jak-wyglada-wspolpraca/



Źródła:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17959291/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18191020/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23723668/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19501822/

Sprawdź też pozostałe wpisy

Zobacz wszystkie
pakiet badań zdrowie

Rozszerzony pakiet badań – co warto zbadać?

W dzisiejszych czasach diagnostyka jest na bardzo wysokim poziomie, trzeba uświadamiać społeczeństwo by się badało. Dzisiaj w drugim poście z serii „diagnostyka” pokażę Ci co…

czy da się tyć w deficycie

Czy da się przytyć w deficycie energetycznym?

Internet, a nawet studia są przepełnione różnymi sprzecznymi informacjami. W wielu kontekstach jest…

kwas gla

Kwas GLA – tego brakuje w Twojej diecie!

Kwas gamma-linolenowy (GLA) Należy do rodziny wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6. GLA…

Skończ z wymówkami

Zrób pierwszy krok już dziś

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z aktualną wiedzą dietetyczną