Kawa, czy jest zdrowa?

KAWA A ŚMIERTELNOŚĆ

Nawet duże spożycie kawy, bo aż 7 filiżanek dziennie było związane z 10% niższym ryzykiem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny. Jednak największe zmniejszenie ryzyka było związane ze spożywaniem trzech filiżanek.



Jedna dodatkowa porcja kawki dziennie wiąże się z 4% niższym ryzykiem zgonu, jednak już po trzech dawkach ten pozytywny efekt się zaciera.



CHOROBY UKŁADU KRĄŻENIA

Spożycie kawy było związane z niższym ryzykiem zgonu ze wszystkich przyczyn chorób sercowo-naczyniowych.


W porównaniu z osobami stroniącymi od naszego cudownego napoju, kawosze mieli zmniejszone ryzyko śmierci z powodu:

– chorób sercowo-naczyniowych o 19%,
– choroby niedokrwiennej serca o 16%,
– udaru mózgu o 30%
Zwiększenie spożycia do ponad trzech filiżanek nie wiązało się ze szkodą, ale też nie przynosiło lepszych efektów.



WĄTROBA I PRZEWÓD POKARMOWY


Konsumpcja kawy była związana z niższym ryzykiem:

– bezalkoholowego stłuszczenia wątroby o 29%,
– zwłóknienia wątroby o 27%,
– marskości wątroby o 39%.



Spożycie kawy było również związane ze znacznie niższym ryzykiem kamicy żółciowej.

CHOROBY METABOLICZNE

Kawosze mogą się też ucieszyć ze względu na to, że picie naszego napoju jest związane z niższym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2 oraz zespołu metabolicznego o ok. 9%.

UKŁAD MIĘŚNIOWO-SZKIELETOWY

Kobiety



W analizie podgrup (kobiety/mężczyźni). Spożycie kawy wiązało się ze zwiększonym ryzykiem złamań u kobiet, stwierdzono związek między wysokim spożyciem kawy a ryzykiem złamania szyjki kości udowej.


Mężczyźni


W tej samej analizie nie stwierdzono takich negatywnych skutków u panów, a nawet spożywanie jednej dodatkowej filiżanki dziennie wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem złamań u mężczyzn.

WYNIKI NEUROLOGICZNE

Oczywiście spożycie kawy mocy było związane z niższym ryzykiem choroby Parkinsona – co ciekawe, kawa bezkofeinowa już tego nie wykazała. 


Konsumpcja kawy cechowała się też niższym ryzykiem depresji i zaburzeń poznawczych, szczególnie w chorobie Alzheimera.


KAWA A CIĄŻA

Istnieją szkodliwe powiązania spożywania kawy a ciążą.
Konsumpcja kawy może się wiązać z wyższym ryzykiem niskiej masy urodzeniowej, utraty ciąży, czy przedwczesnym porodem.


Zapraszam do współpracy, przeczytaj jak wygląda osiąganie celu z moją pomocą





Źródła:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5696634/



Sprawdź też pozostałe wpisy

Zobacz wszystkie
pakiet badań zdrowie

Rozszerzony pakiet badań – co warto zbadać?

W dzisiejszych czasach diagnostyka jest na bardzo wysokim poziomie, trzeba uświadamiać społeczeństwo by się badało. Dzisiaj w drugim poście z serii „diagnostyka” pokażę Ci co…

czy da się tyć w deficycie

Czy da się przytyć w deficycie energetycznym?

Internet, a nawet studia są przepełnione różnymi sprzecznymi informacjami. W wielu kontekstach jest…

kwas gla

Kwas GLA – tego brakuje w Twojej diecie!

Kwas gamma-linolenowy (GLA) Należy do rodziny wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6. GLA…

Skończ z wymówkami

Zrób pierwszy krok już dziś

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z aktualną wiedzą dietetyczną