Lepsze zamienniki masła

Na wstępie warto zacząć od umiaru. Jeśli lubisz i jesz masło w rozsądnych ilościach to dobrze i tak trzymaj. Jeśli jednak jesz dużo masła na przykład >100g/dzień to warto się zastanowić, czy może nie przesadzasz?

Co jest „złego” w maśle?

  • – nasycone kwasy tłuszczowe,
  • – kwasy tłuszczowe typu trans
  • – sporo kalorii

Korzyści

Ogół społeczeństwa może odnieść niemałe korzyści z ograniczania nasyconych kwasów tłuszczowych oraz kwasów typu trans, może to wpłynąć pozytywnie na stężenie „złego” cholesterolu, poprawić parametry zdrowotne i zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Jakie są zamienniki masła?

  • margaryna miękka,
  • hummus,
  • guacamole,
  • smalczyk z fasoli,
  • tahini

Osobiście na pierwszy ogień polecam paprykowy hummus!

Dużo osób też może zapytać dlaczego polecam margarynę miękką? Otóż nie powinniśmy smarować pieczywa margaryną, ale twardą (np. kasia, basia i tym podobne wytwory). Miękka będzie jak najbardziej zdrową opcją.


Pamiętajcie, można jeść wszystko (no prawie), masło również ale z umiarem.


Zapraszam do współpracy, przeczytaj jak wygląda osiąganie celu z moją pomocą


Sprawdź też pozostałe wpisy

Zobacz wszystkie
pakiet badań zdrowie

Rozszerzony pakiet badań – co warto zbadać?

W dzisiejszych czasach diagnostyka jest na bardzo wysokim poziomie, trzeba uświadamiać społeczeństwo by się badało. Dzisiaj w drugim poście z serii „diagnostyka” pokażę Ci co…

czy da się tyć w deficycie

Czy da się przytyć w deficycie energetycznym?

Internet, a nawet studia są przepełnione różnymi sprzecznymi informacjami. W wielu kontekstach jest…

kwas gla

Kwas GLA – tego brakuje w Twojej diecie!

Kwas gamma-linolenowy (GLA) Należy do rodziny wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6. GLA…

Skończ z wymówkami

Zrób pierwszy krok już dziś

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z aktualną wiedzą dietetyczną