Miód vs cukier

Miód vs cukier – odwieczna walka, ludzie chcący się zdrowiej odżywiać często zastępują cukier miodem, czy ma to sens?

Co jest w miodzie?

Miód to głównie woda, fruktoza i glukoza oraz ŚLADOWE ilości witamin z grupy B, witaminy C, składników mineralnych. Jednak śladowe to i tak dużo powiedziane.

Ile?

Dla przykładu 100 g miodu (w zależności od odmiany) zawiera 0,1 mg niacyny, 0,1 mg kwasu pantotenowego, 0,5 mg witaminy C i tak dalej.

Gdybyśmy jedli dziennie 10 kg to może dostarczylibyśmy rozsądne ilości składników mineralnych, ale raczej na pewno odbiłoby się to na innych aspektach zdrowotnych.

Skoro nie witaminy, to co?

Jak już wiemy, nie warto szukać w miodzie witamin, czy składników mineralnych, jednak miód zawiera też flawonoidy. Flawonoidy to substancje działające przeciwzapalnie co jest niewątpliwym plusem w porównaniu do zwykłego cukru.

Gospodarka cukrowa i inne

Miód podobnie jak cukier może wywołać podobną odpowiedź glikemiczną. Podobnie indukuje stany zapalne czy podobnie wpływa na lipidogram – praktycznie brak różnic.

Istnieją również badania, gdzie zaobserwowano, że dodatek miodu do diety wiąże się z poprawa lipidogramu (LDL w dół), czy glukozy na czczo. Jednak tutaj pojawiają się pewne ograniczenia, ponieważ w większości tych badań, uczestnicy którzy spożywali miód… schudli.

A redukcja sama w sobie poprawia te parametry.

Podsumowując

Miód będzie lepszym wyborem niż zwykły cukier, jednak na wyższą smakowitość łatwiej będzie przejeść jego większe ilości.

Zastępując cukier miodem, nie warto szukać magicznych prozdrowotnych właściwości, witamin czy składników mineralnych.

Zawsze to dodatkowa „porcja” substancji o charakterze przeciwzapalnym, będzie ich mało, ale w porównaniu do cukru i tak będzie ich więcej.





Zapraszam do współpracy, przeczytaj jak wygląda osiąganie celu z moją pomocą
https://pagodietetyka.pl/jak-wyglada-wspolpraca/

Sprawdź też pozostałe wpisy

Zobacz wszystkie
Opinie dietetyk kliniczny – co pacjenci mówią o współpracy z Kubą

Opinie dietetyk kliniczny – co pacjenci mówią o współpracy?

Jeśli szukasz opinii o dietetyku klinicznym, które nie są wyssane z palca, tylko pochodzą od prawdziwych pacjentów – to jesteś w dobrym miejscu. Poniżej…

Wysoka homocysteina przyczyny i sposoby obniżenia krok po kroku

Wysoka homocysteina przyczyny, skutki i jak obniżyć

Homocysteina – cichy niszczyciel Twoich naczyń i mózgu Czy wiesz, że wysoka homocysteina…

Mgła mózgowa – objawy i przyczyny krok po kroku

Mgła mózgowa przyczyny, które warto sprawdzić

Mgła mózgowa przyczyny – skąd się bierze i jak ją wyczyścić? Zapominasz, co…

Dieta dla mózgu – produkty wspierające koncentrację i pamięć

Dieta dla mózgu – co jeść, żeby myśleć szybciej i żyć dłużej?

Dieta dla mózgu – co jeść, żeby myśleć szybciej i żyć dłużej?…

Skończ z wymówkami

Zrób pierwszy krok już dziś

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z aktualną wiedzą dietetyczną