Miód vs cukier 26.01.2022 Miód vs cukier – odwieczna walka, ludzie chcący się zdrowiej odżywiać często zastępują cukier miodem, czy ma to sens? Co jest w miodzie? Miód to głównie woda, fruktoza i glukoza oraz ŚLADOWE ilości witamin z grupy B, witaminy C, składników mineralnych. Jednak śladowe to i tak dużo powiedziane. Ile? Dla przykładu 100 g miodu (w zależności od odmiany) zawiera 0,1 mg niacyny, 0,1 mg kwasu pantotenowego, 0,5 mg witaminy C i tak dalej. Gdybyśmy jedli dziennie 10 kg to może dostarczylibyśmy rozsądne ilości składników mineralnych, ale raczej na pewno odbiłoby się to na innych aspektach zdrowotnych. Skoro nie witaminy, to co? Jak już wiemy, nie warto szukać w miodzie witamin, czy składników mineralnych, jednak miód zawiera też flawonoidy. Flawonoidy to substancje działające przeciwzapalnie co jest niewątpliwym plusem w porównaniu do zwykłego cukru. Gospodarka cukrowa i inne Miód podobnie jak cukier może wywołać podobną odpowiedź glikemiczną. Podobnie indukuje stany zapalne czy podobnie wpływa na lipidogram – praktycznie brak różnic. Istnieją również badania, gdzie zaobserwowano, że dodatek miodu do diety wiąże się z poprawa lipidogramu (LDL w dół), czy glukozy na czczo. Jednak tutaj pojawiają się pewne ograniczenia, ponieważ w większości tych badań, uczestnicy którzy spożywali miód… schudli. A redukcja sama w sobie poprawia te parametry. Podsumowując Miód będzie lepszym wyborem niż zwykły cukier, jednak na wyższą smakowitość łatwiej będzie przejeść jego większe ilości. Zastępując cukier miodem, nie warto szukać magicznych prozdrowotnych właściwości, witamin czy składników mineralnych. Zawsze to dodatkowa „porcja” substancji o charakterze przeciwzapalnym, będzie ich mało, ale w porównaniu do cukru i tak będzie ich więcej. Zapraszam do współpracy, przeczytaj jak wygląda osiąganie celu z moją pomocąhttps://pagodietetyka.pl/jak-wyglada-wspolpraca/