Ogórki kiszone vs kwaszone - co jest zdrowsze?

Kwaszonych nie kupuj to sama chemia! Kiszone to samo zdrowie.

Często możemy się natknąć na takie informacje, z jakiegoś powodu kwaszenie zostało zmieszane z błotem.

Kiszonki u osób zdrowych są produktem pożądanym w diecie, są krótko mówiąc zdrowe, głównie ze względu na możliwą zawartość probiotyków.

Probiotyki w kiszonkach

Możliwą ponieważ z definicji probiotyk to wyselekcjonowane kultury bakterii, a według FAO/WHO „żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza”.

Mamy taki dokument, który nazywa się rozporządzeniem ministra rolnictwa i gospodarki żywnościowej.

W tym dokumencie pod ID PN-A-77701:1997 mamy napisane „Ogórki kwaszone i przeciery z ogórków kwaszonych”, stary dokument, jednak już wtedy nawet teoretycznie nie istniały ogórki kiszone.

Procesy technologiczne

W wyniku kiszenia (kwaszenia) cukry proste rozkładają się na kwas mlekowy, hamując procesy gnicia.

Ogórki kiszone (kwaszone) otrzymujemy przez proces fermentacji, nie przez dodanie octu.

Gdy do ogórków dodamy kwasów organicznych jak np. ocet, wtedy mamy produkty marynowane lub konserwowe (ogórki konserwowe).

KWASZONE = KISZONE
KISZONE = KWASZONE

Dodatkowo producent musi umieścić w składzie ocet, jeśli go użył oczywiście. Nie ma octu, nie ma ogórków konserwowych, a są kiszone/kwaszone.

Poza tym, chyba dosyć łatwo rozróżnić te dwa typy ogórków?

Zapraszam do współpracy, przeczytaj jak wygląda osiąganie celu z moją pomocą

Sprawdź też pozostałe wpisy

Zobacz wszystkie
pakiet badań zdrowie

Rozszerzony pakiet badań – co warto zbadać?

W dzisiejszych czasach diagnostyka jest na bardzo wysokim poziomie, trzeba uświadamiać społeczeństwo by się badało. Dzisiaj w drugim poście z serii „diagnostyka” pokażę Ci co…

czy da się tyć w deficycie

Czy da się przytyć w deficycie energetycznym?

Internet, a nawet studia są przepełnione różnymi sprzecznymi informacjami. W wielu kontekstach jest…

kwas gla

Kwas GLA – tego brakuje w Twojej diecie!

Kwas gamma-linolenowy (GLA) Należy do rodziny wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6. GLA…

Skończ z wymówkami

Zrób pierwszy krok już dziś

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z aktualną wiedzą dietetyczną