Ogórki kiszone vs kwaszone - co jest zdrowsze? 08.04.2023 Kwaszonych nie kupuj to sama chemia! Kiszone to samo zdrowie. Często możemy się natknąć na takie informacje, z jakiegoś powodu kwaszenie zostało zmieszane z błotem. Kiszonki u osób zdrowych są produktem pożądanym w diecie, są krótko mówiąc zdrowe, głównie ze względu na możliwą zawartość probiotyków. Probiotyki w kiszonkach Możliwą ponieważ z definicji probiotyk to wyselekcjonowane kultury bakterii, a według FAO/WHO „żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza”. Mamy taki dokument, który nazywa się rozporządzeniem ministra rolnictwa i gospodarki żywnościowej. W tym dokumencie pod ID PN-A-77701:1997 mamy napisane „Ogórki kwaszone i przeciery z ogórków kwaszonych”, stary dokument, jednak już wtedy nawet teoretycznie nie istniały ogórki kiszone. Procesy technologiczne W wyniku kiszenia (kwaszenia) cukry proste rozkładają się na kwas mlekowy, hamując procesy gnicia. Ogórki kiszone (kwaszone) otrzymujemy przez proces fermentacji, nie przez dodanie octu. Gdy do ogórków dodamy kwasów organicznych jak np. ocet, wtedy mamy produkty marynowane lub konserwowe (ogórki konserwowe). KWASZONE = KISZONEKISZONE = KWASZONE Dodatkowo producent musi umieścić w składzie ocet, jeśli go użył oczywiście. Nie ma octu, nie ma ogórków konserwowych, a są kiszone/kwaszone. Poza tym, chyba dosyć łatwo rozróżnić te dwa typy ogórków? Współpraca miesięczna 349,00 zł Dodaj do koszyka Współpraca na 3 miesiące 999,00 zł Dodaj do koszyka Współpraca dla par 679,00 zł Dodaj do koszyka Zapraszam do współpracy, przeczytaj jak wygląda osiąganie celu z moją pomocą Jak wygląda współpraca?