Orzechy włoskie i ich wpływ na zdrowie 25.02.2022 Chyba każdy wie, że orzechy włoskie są zdrowe ale jaki konkretnie mają działanie? Benefity Ich spożycie między 21 a 75 g/dobę zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych (CVD). W dodatku poprawia profil lipidowy, funkcję śródbłonka oraz redukuje procesy zapalne i aterogenne. Ich spożycie wiąże się ze zmniejszeniem poboru energii na przestrzeni całego dnia.W dodatku są źródłem omega-3 (ALA, niestety nie EPA+DHA) oraz błonnika. Wracając do tematu CVD, regularne jedzenia orzechów włoskich zmniejszało stężenie trójglicerydów, „złego” cholesterolu LDL. Orzechy włoskie dostarczają przeciwutleniaczy, które kasują wolne rodniki. Badania kliniczne, w których spożywano między 21 a 45g orzechów włoskich wykazało poprawę stężenia kwasu linolowego i fosforanu pirydoksalu w erytrocytach, za to spożycie 75g/dzień poprawia biomarkery prostaty. Zbyt kaloryczne? Orzechy jakie by nie były, dostarczają dużo energii, a śmieszna mała garść (25g) dostarczy około 170 kcal, jednak literatura jest zgodna w temacie, że orzechy nie powodują tycia (oczywiście jeśli będziemy w surplusie to spowodują, ale to uproszczenie), dlaczego? Podsumowując ten krótki artykuł, jeśli lubimy to warto włączyć orzechy do swojej codziennej diety. Zapraszam do współpracy, przeczytaj jak wygląda osiąganie celu z moją pomocąhttps://pagodietetyka.pl/jak-wyglada-wspolpraca/ Źródła:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5748761/