Orzechy włoskie i ich wpływ na zdrowie

Chyba każdy wie, że orzechy włoskie są zdrowe ale jaki konkretnie mają działanie?

Benefity

Ich spożycie między 21 a 75 g/dobę zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych (CVD). W dodatku poprawia profil lipidowy, funkcję śródbłonka oraz redukuje procesy zapalne i aterogenne.

Ich spożycie wiąże się ze zmniejszeniem poboru energii na przestrzeni całego dnia.
W dodatku są źródłem omega-3 (ALA, niestety nie EPA+DHA) oraz błonnika.

Wracając do tematu CVD, regularne jedzenia orzechów włoskich zmniejszało stężenie trójglicerydów, „złego” cholesterolu LDL.

Orzechy włoskie dostarczają przeciwutleniaczy, które kasują wolne rodniki. Badania kliniczne, w których spożywano między 21 a 45g orzechów włoskich wykazało poprawę stężenia kwasu linolowego i fosforanu pirydoksalu w erytrocytach, za to spożycie 75g/dzień poprawia biomarkery prostaty.

Zbyt kaloryczne?

Orzechy jakie by nie były, dostarczają dużo energii, a śmieszna mała garść (25g) dostarczy około 170 kcal, jednak literatura jest zgodna w temacie, że orzechy nie powodują tycia (oczywiście jeśli będziemy w surplusie to spowodują, ale to uproszczenie), dlaczego?

Podsumowując ten krótki artykuł, jeśli lubimy to warto włączyć orzechy do swojej codziennej diety.


Zapraszam do współpracy, przeczytaj jak wygląda osiąganie celu z moją pomocą
https://pagodietetyka.pl/jak-wyglada-wspolpraca/


Źródła:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5748761/

Sprawdź też pozostałe wpisy

Zobacz wszystkie
cytrulina

Kreatyna – QUIZ wiedzy

Sprawdź, czy wiesz wszystko o kreatynie! Kreatyna – QUIZ Sprawdź się w QUIZIE o kreatynie i zobacz czy wiesz już wszystko o tym ważnym…

omega-3

Quiz o Omega-3 zaawansowany

Pierwszy quiz (łatwiejszy) znajdziesz tutaj Quiz o Omega-3 Kliknij tutaj…

omega-3

Quiz o Omega-3

Myślisz, że jesteś specem i wiesz wszystko o kwasach omega-3? Sprawdź się!…

Skończ z wymówkami

Zrób pierwszy krok już dziś

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z aktualną wiedzą dietetyczną