Płatki owsiane i ich wpływ na zdrowie 27.12.2021 Lubisz płatki owsiane? Przeczytaj ten artykuł i dowiedz się dlaczego warto je jeść. Są tanie, bardzo łatwo dostępne, szybkie w przyrządzeniu i cóż… smaczne, a poza tym ich spożycie może nieść za sobą wiele korzyści zdrowotnych. Właściwości płatków owsianych – obniżają cholesterolu LDL („zły” cholesterol),– modulują układ odpornościowy,– zwiększają produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SFA),– wzmocnienie systemu obrony antyoksydacyjnej SFA mają udowodnione działanie przeciwnowotworowe, powstałe kwasy (masłowy, octowy i propinowy) stymulują prolifenację komórek oraz apoptozę, czyli programowaną śmierć komórek – w tym wypadku nowotworowych. Choroby sercowo-naczyniowe i cukrzyca typu 2 Istnieją pewne przesłanki jakoby spożywanie płatków owsianych, miało zmniejszać ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe (całkiem zrozumiałe, ze względu na beta-glukany) oraz cukrzyce typu 2. Zapraszam do współpracy, przeczytaj jak wygląda osiąganie celu z moją pomocą Jak wygląda współpraca? Źródła: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4325078/