Słodziki - cała prawda

Nieodżywcze substancje słodzące (NNS) stają się coraz bardziej popularne. Dostarczają słodki smak i zazwyczaj mniej lub ~ kalorii, co jest nie lada ułatwieniem dla osób lubiących słodkie napoje.

Spożycie słodzików, a zdrowie

Głównym celem przeglądu, który właśnie wam streszczę będą skutki regularnego spożycia NNS. Badacze uwzględnili aż 372 badania i zbadano wpływ słodzików na kilka ważnych aspektów.

Krótkoterminowe skutki spożycia NNS

Pierwsze badania nad krótkotrwałym przyjmowaniem pokarmów koncentrowały się na tym, czy narażenie na NNS zwiększa pragnienie słodkich pokarmów i napojów, co prowadzi do zwiększenia spożycia żywności.

W 39 badaniach nie opisano wpływu NNS na krótkotrwałe przyjmowanie pokarmu ani subiektywną świadomość głodu. Dziesięć badań opisało wzrost, podczas gdy w 11 badaniach opisano zmniejszenie spożycia pokarmu lub apetytu w grupie interwencyjnej NNS jako w porównaniu z grupą otrzymującą cukier lub placebo.

Czyli standardowe #tozależy.

Słodziki, a nowotwory

Spośród zidentyfikowanych 41 badań kliniczno-kontrolnych opisujących wpływ NNS na raka, 32 oceniło związek między spożyciem NNS a ryzykiem rozwoju raka pęcherza moczowego lub raka dróg moczowych.


Wyniki tych badań są kontrowersyjne: 11 badań kliniczno-kontrolnych opisuje pozytywny związek między przyjmowaniem AS / NNS a ryzykiem raka pęcherza moczowego lub dróg moczowych, podczas gdy w 20 przypadkach nie stwierdzono związku.

Dwa badania kliniczno-kontrolne oceniały ryzyko zachorowania na nowotwory mózgu (brak związku ze stosowaniem AS), 1 badanie oceniało ryzyko raka jelita grubego (znacznie zwiększone w przypadku stosowania AS). Dwa badania badały ryzyko raka trzustki (brak związku z NNS), 1 badanie badało ryzyko raka piersi (brak związku ze stosowaniem AS), a 4 badania badały ryzyko dowolnego typu lub większej liczby typów raka (brak związku z NNS).


Trzy prospektywne badania kohortowe badały ryzyko chłoniaków lub innych nowotworów hematologicznych, 1 oceniło ryzyko raka dróg żółciowych, 1 oceniło ogólną zapadalność na raka. Jedno oceniło ryzyko wielokrotności nowotworu u leczonych pacjentów z rakiem pęcherza, 1 badało 5-letni wskaźnik przeżycia u pacjentów z rakiem pęcherza moczowego, podczas gdy 2 retrospektywne badania kohortowe oceniały ryzyko raka pęcherza moczowego

Najważniejsze

Żadne z nich nie udowodniło tego, że słodziki powodują nowotwory – pod tym względem są bezpieczne.

Cukrzyca

W przeglądzie systematycznym opublikowanym w 2014 r. trzy publikacje badały związek między spożyciem sztucznie słodzonych napojów bezalkoholowych a ryzykiem cukrzycy typu 2.


W przeglądzie odnotowano zwiększone ryzyko cukrzycy przy spożywaniu 330 ml / dzień sztucznie słodzonych napojów bezalkoholowych.


W innym przeglądzie systematycznym opublikowanym w 2016 r. opisano pozytywny związek między spożyciem sztucznie słodzonych napojów, a występowaniem cukrzycy typu 2. Jednak autorzy tego przeglądu ocenili swoje ustalenia jako stronnicze.

Funkcje poznawcze i zdrowie psychiczne

RCT (randomizowane badanie kontrolne) oceniające zachowanie i nastrój zasadniczo zdrowych dzieci po wstępnym obciążeniu sztucznie słodzonym lub słodzonym cukrem pokarmem lub napojem nie wykazały spójnego wpływu AS na zachowanie.

Większość badań interwencyjnych i obserwacyjnych badających wpływ obciążenia wstępnego AS na zdolności poznawcze u zdrowych dzieci i dorosłych wykazała, że nie było związku między wydajnością poznawczą, mierzoną za pomocą szeregu testów.


W trzech badaniach (2 badania RCT i 1 badanie kohortowe) badano wpływ AS na depresję i opisano zwiększone ryzyko wystąpienia objawów depresji lub nasilenia objawów u pacjentów z zaburzeniami nastroju.

W jednym badaniu kliniczno-kontrolnym spożycie sacharyny było istotnie dodatnio związane z ryzykiem choroby Alzheimera.

Podsumowując

Słodziki są bardzo szeroką grupą substancji, dlatego warto szukać wiarygodnych badań o konkretnych substancjach. Część ze słodzików nich może mieć nawet pozytywny wpływ na zdrowie (erytrytol, ksylitol) – z drugiej strony mogą one powodować przeczyszczenia.

Demonizowany aspartam jest najbardziej przebadanym i bezpiecznym dodatkiem do żywności.

Coraz więcej powstaje badań o negatywnym wpływie sukralozy na mikrobiotę naszego przewodu pokarmowego – z czystego bezpieczeństwa bym jej unikał, jeśli nie musimy jej dostarczać.

Jednak jeśli mamy do wyboru napój z cukrem, a słodzikiem to zdecydowanie w większości przypadków napój zero będzie lepszą i zdrowszą opcją.

Wydaje się, że zamiana cukru na słodzik będzie jak najbardziej zdrowym posunięciem, a ewentualne ryzyko z ich stosowania (w zależności od konkretnego słodzika) jest mniejsze niż ze spożycia nadmiaru cukru.

Zapraszam do współpracy, przeczytaj jak wygląda osiąganie celu z moją pomocą

Źródła:

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2013.3496 fbclid=IwAR28rsPMEWOFgl7bhrj74MjnZw7j1TOLNPCDu2lvtbyrvx0043Pj-iv8asI
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5591507/?fbclid=IwAR10qSk39f0xCWiB2yvcsbsdu1GZJfDwVUEsvyldxSx4P3ElGUcaPyfcVL0

Sprawdź też pozostałe wpisy

Zobacz wszystkie
pakiet badań zdrowie

Rozszerzony pakiet badań – co warto zbadać?

W dzisiejszych czasach diagnostyka jest na bardzo wysokim poziomie, trzeba uświadamiać społeczeństwo by się badało. Dzisiaj w drugim poście z serii „diagnostyka” pokażę Ci co…

czy da się tyć w deficycie

Czy da się przytyć w deficycie energetycznym?

Internet, a nawet studia są przepełnione różnymi sprzecznymi informacjami. W wielu kontekstach jest…

kwas gla

Kwas GLA – tego brakuje w Twojej diecie!

Kwas gamma-linolenowy (GLA) Należy do rodziny wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6. GLA…

Skończ z wymówkami

Zrób pierwszy krok już dziś

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z aktualną wiedzą dietetyczną