Yerba mate - właściwości

Yerba mate (YM) to wysuszone i zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego, z których robi się napar.

Wiele osób przypisuje yerbie szereg właściwości, działanie prozdrowotne, jak jest naprawdę?

YM zawiera szereg bioaktywnych składników, które wykazują działanie prozdrowotne takich jak na przykład kwas kawowy, kwas chlorogenowy, kwas 3,4-dikefoilochinowy, kwas 4,5-dikefeilochinowy i 3,5-was dikawoilochinowy, fitosterole, saponiny.

YM może obniżać stężenie cholesterolu oraz trójglicerydów w surowicy, poprawić glikemię. Opóźnia również opróżnianie żołądka co może w pewnym stopniu hamować apetyt.


YM ma działanie:

– przeciwzapalne,

– chroni wątrobę,

– stymuluje OUN,

– korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy…

Ponieważ zawiera kofeinę, może pozwalać na spalenie większej ilości kcal, gdy wypijemy ją przed treningiem. Dobra, ale to tylko ogólniki, bo nam mówi twierdzenie, że „obniża cholesterol”? Niewiele, możemy sobie zadać pytania, o ile, jaka frakcja itd.


Yerba mate w liczbach

– u osób zdrowych spożycie YM wykazywało obniżenie cholesterolu LDL o 8,7% i podwyższenie HDL (zdrowego cholesterolu) o ok. 5%,

– spożycie YM podczas leczenia statynami sprzyjało DODATKOWEMU obniżeniu LDL-C o 13,1% i podwyższeniu HDL o 6,2%,

– tabletki w skład, których wchodziło 112 mg YM, 95mg guarany, 36mg ekstraktu damiana – taki liść, podawane przed posiłkiem znacznie wydłużyły czas opróżniania żołądka bo o ok. 1h w porównaniu z placebo gdzie ten czas wynosił 40minut.


Yerba może nawet pomóc osobą chcącym rozbudowywać tkankę mięśniową, ponieważ hamuje AMPK (aktywacja tego białka prowadzi do zahamowania szlaków anabolicznych na korzyść procesów, w wyniku których powstaje ATP).

Pamiętajmy by pić yerbe gdy jest ciepła a nie gorąca, ponieważ temperatura może uszkadzać błonę śluzową przełyku, powodować nowotwór krtani, przełyku, jamy ustnej. Prawdopodobnie może też pogarszać negatywne skutki innych używek jak alkohol, czy papierosy.



Podsumowanie

Yerba mate jest źródłem polifenoli i wielu związków, które mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Jej racjonalna konsumpcja może przynieść szereg benefitów.


Zapraszam do współpracy, przeczytaj jak wygląda osiąganie celu z moją pomocą

Źródło:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579675/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18034743
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19695149
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4344557/

Sprawdź też pozostałe wpisy

Zobacz wszystkie
pakiet badań zdrowie

Rozszerzony pakiet badań – co warto zbadać?

W dzisiejszych czasach diagnostyka jest na bardzo wysokim poziomie, trzeba uświadamiać społeczeństwo by się badało. Dzisiaj w drugim poście z serii „diagnostyka” pokażę Ci co…

czy da się tyć w deficycie

Czy da się przytyć w deficycie energetycznym?

Internet, a nawet studia są przepełnione różnymi sprzecznymi informacjami. W wielu kontekstach jest…

kwas gla

Kwas GLA – tego brakuje w Twojej diecie!

Kwas gamma-linolenowy (GLA) Należy do rodziny wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6. GLA…

Skończ z wymówkami

Zrób pierwszy krok już dziś

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z aktualną wiedzą dietetyczną