Czy da się przytyć w deficycie energetycznym?

Internet, a nawet studia są przepełnione różnymi sprzecznymi informacjami. W wielu kontekstach jest to jak najbardziej okej – prowadzi to do progresu i ustalenia prawidłowych zaleceń.

Jednak istnieje rzecz nadrzędna – kaloryczność. Ludzie są tu podzieleni na kilka obozów:

a) jedni głoszą, że jeśli jesz mniej niż potrzebujesz to chudniesz,

b) zaś drudzy, uważają że tyję się od X np. węglowodanów, tłuszczów, nieregularnego jedzenia.

Jeśli mnie znasz to zapewne wiesz, że bliżej mi to modelu A – to nadrzędne prawa przyrody, fizyki.

Pierwsza zasada termodynamiki

Energię wewnętrzną ciała można zmienić JEDYNIE oddziałując z otoczeniem. Energia nie ginie i nie powstaje.

Czy da się przytyć w deficycie energetycznym?

Tutaj już wszelakie szamanizmy pokroju „tyjemy od węglowodanów” umierają i w zasadzie dyskusje można skończyć.

Co w przypadku chorób?

Istnieją choroby np. niedoczynność tarczycy które obniżają PPM (podstawową przemianę materii) i możemy tyć jedząc tyle samo. Jednak tutaj nadal fizyki nie zmienimy, jeśli będziemy jeść mniej niż potrzebujemy to schudniemy. Tyle, że w przypadku kilku jednostek chorobowych może to być trudniejsze. Oczywiście istnieją inne jednostki jak nowotwory, które mogą tak bardzo zmniejszyć zapotrzebowanie na energię, że można „tyć z powietrza”.

Podsumowując temat chorób: Nie ma chorób, które powodują tycie w deficycie energetycznym. Niektóre choroby co najwyżej bardzo utrudniać redukcje ze względu na zmniejszanie przemiany materii.

Na pobór pokarmu wpływa bardzo dużo różnych czynników, gdzie do podstawowych zaliczamy m.in.:

a) ilość błonnika w diecie,

b) ilość przyjmowanej wody,

c) regularność spożywanych posiłków,

d) ilość białka

Do tego dochodzą kwestie hormonalne, przekaźnikowe, psycholgiczne.

Jednak zawsze na końcu liczy się CICO – calories in, calories out.

Zapraszam do współpracy, przeczytaj jak wygląda osiąganie celu z moją pomocą

Źródła:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5325830/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6003580/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3401553/

Sprawdź też pozostałe wpisy

Zobacz wszystkie
Opinie dietetyk kliniczny – co pacjenci mówią o współpracy z Kubą

Opinie dietetyk kliniczny – co pacjenci mówią o współpracy?

Jeśli szukasz opinii o dietetyku klinicznym, które nie są wyssane z palca, tylko pochodzą od prawdziwych pacjentów – to jesteś w dobrym miejscu. Poniżej…

Zdrowe posiłki odpowiednie dla osób z insulinoopornością

Dieta w insulinooporności – bez mitów i zbędnych zakazów

Zastanawiasz się, jak powinna wyglądać dieta w insulinooporności, aby była skuteczna i oparta…

Ogórki kiszone i kwaszone – porównanie procesu i składu”

Ogórki kiszone = kwaszone? Sprawdź, czy naprawdę

Czy ogórki kiszone = kwaszone? Brzmi jak banał, ale to pytanie wywołuje więcej…

Planowanie posiłków na cały tydzień z wykorzystaniem zdrowych składników

Planowanie posiłków na cały tydzień – praktyczny przewodnik

Czy masz dość codziennego zastanawiania się, co ugotować? Planowanie posiłków na cały tydzień…

Skończ z wymówkami

Zrób pierwszy krok już dziś

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z aktualną wiedzą dietetyczną