Dieta w nadciśnieniu 22.01.2023 Dieta na nadciśnienie. W samym USA aż 30% społeczeństwa jest dotkniętym nadciśnieniem tętniczym, a ta często pomijana choroba jest istotnym czynnikiem w patogenezie wielu chorób m.in. otyłości, chorób układu krążenia i udaru mózgu. Badanie nadciśnienia jest proste, bezbolesne i można je robić kilka razy w ciągu dnia bez szwanku – warto chociaż raz na jakiś czas. Dzisiaj krótko opisze jak leczenie, a raczej wspomaganie leczenia nadciśnienia wygląda od strony dietetycznej. Temat jest bardzo rozbudowany i jest to pierwsza część tej tematyki, za jakiś czas wlatuje cz.2. Sód Dzisiaj sód, sól są wszędzie dlatego w wielu przypadkach warto go ograniczyć – a już szczególnie w nadciśnieniu tętniczym. Zwiększone spożycie soli zwiększa zatrzymywanie wody, co prowadzi do wysokiego przepływu w tętnicach. Do tego dochodzi nam zapalenie śródbłonka mikronaczyniowego, przebudowę anatomiczną i nieprawidłowości czynnościowe. Nadmiar sodu wpływa niekorzystnie na małe jak i duże tętnice, a ograniczenia spożycia tego skł. mineralnego do zalecanych 2300 mg (~ 5 g soli) dziennie. Ograniczenie spożycia o 5 g dziennie zmniejsza ciśnienie skurczowe nawet o 5 mmHg. Warzywa i owoce Warzywa i owoce są głównymi źródłami: potasu, flawonoidów, polifenoli oraz błonnika w diecie. W zależności od rodzaju fitochemikaliów różne produkty z tych grup mają większe lub mniejsze znaczenie w tej chorobie. Topowymi produktami okazują się m.in. granaty, cytryny, grejpfruty – tutaj warto uważać na ryzyko interakcji z wieloma lekami. Czosnek Mimo, że to warzywo to pozwoliłem go umieścić w odrębnym punkcie. Oprócz właściwości przeciwutleniających, działanie przeciwnadciśnieniowe czosnku zostało powiązane z zawartością allicyny związku siarki, który może hamować angiotensynę II i sprzyjać rozszerzaniu naczyń krwionośnych. Metaanaliza 10 badań dotyczących czosnku i nadciśnienia wykazała spadek skurczowego ciśnienia krwi o 8,4 mmHg i spadek rozkurczowego ciśnienia krwi o 7,3 mmHg. Przyprawy Papryczki chilli, cynamon, czarny pieprz, kurkuma – również wykazują działanie przeciwnadciśnieniowe. Kapsaicyna jest aktywnym składnikiem papryk, ale uwaga – jest cienka bariera pomiędzy leczeniem a truciem. Zbyt dużo kapsaicyny może wywołać przełom nadciśnieniowy. Cynamon jest insulinomimetykiem, czyli obniża poziom cukru we krwi, a badania wykazały że środki zwiększające wrażliwość na insulinę obniżają również ciśnienie. Czarny pieprz dostarczy nam za to piperyny, która ma zdolność hamowania angiotensyny, a tym samym zmniejsza ciśnienie. Inne warte uwagi przyprawy to m.in. kurkuma. Energetyki W dzisiejszych czasach energetyki to prawie świętość, ale liczę że moi czytelnicy rozumieją, że wszystko ma kilka oblicz. Energetyki to łatwy sposób na dostarczenie dużej ilości kofeiny, która w rozsądnych ilościach nie jest zła, a w kawie nawet wskazana. Regularna konsumpcja kofeiny (nie z kawy, herbaty) zwiększa spoczynkowe ciśnienie krwi. Potas Wykazuje działanie antagonistyczne w stosunku do soli, sól musimy ograniczyć by obniżyć ciśnienie krwi, jednocześnie warto zwiększyć spożycie potasu, który zapobiega obkurczaniu ścian naczyń krwionośnych i zmniejsza ciśnienie. Zapraszam do współpracy, przeczytaj jak wygląda osiąganie celu z moją pomocą Jak wygląda współpraca? Źródła: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4857880/ https://examine.com/outcomes/blood-pressure/#examine-database