Kawa, a choroby 28.12.2020 Kawa jest bardzo dobrze przebadanym napojem. W Umbrella Review z 2017 roku można przeczytać o niej sporo dobrego. Jest to zbiór meta analiz (takie najważniejsze badania), zapraszam. Fakty Badacze wzięli pod uwagę, aż 112 meta analiz i jakie wnioski wyciągnęli? Mianowicie kawa może prawdopodobnie zmniejszyć ryzyko: – nowotworu endometrium,– nowotworu piersi,– nowotworu prostaty,– nowotworu jelita grubego,– chorób sercowo naczyniowych,– choroby Parkinsona,– cukrzycy typu II. Spożycie kawy wykazywało się również zmniejszoną ŚMIERTELNOŚCIĄ – pij kawę będziesz żył dłużej! A co z kawą w ciąży? Jednak u kobiet w ciąży, spożycie naszego ulubionego stymulanta wiązało się ze zwiększeniem ryzyka utraty ciąży – w tym stanie trzeba na nią uważać. Naukowcy podsumowali kawę, twierdzeniem, że może ona stanowić część zdrowej diety i jak wiemy jest ona w piramidzie zdrowego żywienia wraz z herbatą, które mogą być dobrym źródłem polifenoli w diecie. A co z wypłukiwaniem magnezu? Wypicie ok. 300mg kofeiny (4 espresso lub 3 szklanki parzonej lub troszkę ponad porcję kawki GBS powoduje utratę około 4mg magnezu – paradoksalnie wyżej wymienione formy tego napoju dostarczą nam od 21 aż do 96mg tego cennego składnika mineralnego – co prawda słabo przyswajalnego ale zawsze będzie to więcej niż utraciliśmy. Podsumowując – pijmy kawę bo jest zdrowa i nieważne czy rozpuszczalna czy sypana. Zapraszam do współpracy, przeczytaj jak wygląda osiąganie celu z moją pomocą Jak wygląda współpraca? Źródła: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28826374https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21076499https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7836625?fbclid=IwAR1OnA1XBKeXF6K5E5MKbR8YPbhq9tiUa3-1E1dSb8hPnRT…