Kefir to superfood

Kefir to prawdziwa perełka wśród produktów nabiałowych. Niby każdy wie, że produkty fermentowane powinno się włączać do diety, ale…

Dlaczego i po co?

Regularna konsumpcja tego napoju wykazuje wiele korzyści zdrowotnych, ma on działanie:

– przeciwbakteryjne,
– przeciwnowotworowe,
– immunomodulujące,
– przeciwcukrzycowe,
– pozytywne na przewód pokarmowy.

Działanie przeciwnowotworowe

Co do działanie przeciwnowotworowego mamy całkiem sporo danych na modelach zwierzęcych.

Między innymi kefir zmniejsza ryzyko guza okrężnicy u myszy.

Kefir z mleka oślego podawany w dawce 0,5ml/dobę zmniejszał wielkość guza wodobrzusza poprzez działanie antyproliferacyjne i indukcję apoptozy.

Na język polski – konsumpcja kefiru promowała umieranie komórek nowotworowych i hamowała zdolność rozmnażania się wyżej wymienionych komórek.

W dodatku omawiany napój jest bardzo dobrym źródłem wapnia – który też jest często niedoborowym składnikiem.

Zapraszam do współpracy, przeczytaj jak wygląda osiąganie celu z moją pomocą


Źródło:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7071183/

Sprawdź też pozostałe wpisy

Zobacz wszystkie
pakiet badań zdrowie

Rozszerzony pakiet badań – co warto zbadać?

W dzisiejszych czasach diagnostyka jest na bardzo wysokim poziomie, trzeba uświadamiać społeczeństwo by się badało. Dzisiaj w drugim poście z serii „diagnostyka” pokażę Ci co…

czy da się tyć w deficycie

Czy da się przytyć w deficycie energetycznym?

Internet, a nawet studia są przepełnione różnymi sprzecznymi informacjami. W wielu kontekstach jest…

kwas gla

Kwas GLA – tego brakuje w Twojej diecie!

Kwas gamma-linolenowy (GLA) Należy do rodziny wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6. GLA…

Skończ z wymówkami

Zrób pierwszy krok już dziś

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z aktualną wiedzą dietetyczną