Kefir to superfood 22.11.2022 Kefir to prawdziwa perełka wśród produktów nabiałowych. Niby każdy wie, że produkty fermentowane powinno się włączać do diety, ale… Dlaczego i po co? Regularna konsumpcja tego napoju wykazuje wiele korzyści zdrowotnych, ma on działanie: – przeciwbakteryjne,– przeciwnowotworowe,– immunomodulujące,– przeciwcukrzycowe,– pozytywne na przewód pokarmowy. Działanie przeciwnowotworowe Co do działanie przeciwnowotworowego mamy całkiem sporo danych na modelach zwierzęcych. Między innymi kefir zmniejsza ryzyko guza okrężnicy u myszy. Kefir z mleka oślego podawany w dawce 0,5ml/dobę zmniejszał wielkość guza wodobrzusza poprzez działanie antyproliferacyjne i indukcję apoptozy. Na język polski – konsumpcja kefiru promowała umieranie komórek nowotworowych i hamowała zdolność rozmnażania się wyżej wymienionych komórek. W dodatku omawiany napój jest bardzo dobrym źródłem wapnia – który też jest często niedoborowym składnikiem. Zapraszam do współpracy, przeczytaj jak wygląda osiąganie celu z moją pomocą Jak wygląda współpraca? Źródło: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7071183/