Masło klarowane - unikaj! 14.05.2022 Czy warto używać tego tłuszczu do smażenia? Zdecydowanie nie. Przeczytaj artykuł i dowiedz się dlaczego masło klarowane to słaby pomysł. O to na czym warto i należy smażyć kłócił się, kłoci się i będzie się kłócić cały internet przez X czasu, wiele osób ulega modzie, słucha influencerów albo popada w błąd naturalistyczny i sztywno trzyma się zasady, że co naturalne to zdrowe, otóż nie. Wysoka temperatura dymienia? Masło klarowane to głównie nasycone kwasy tłuszczowe. Zgodzę się, że SFA (nasycone kwasy tłuszczowe) są stabilne podczas obróbki termicznej – co nie zmienia faktu, że nie są pożądane w diecie. O maśle klarowanym mówi się, iż jest bardzo dobrym tłuszczem do smażenia, ponieważ nie zawiera związków nietłuszczowych (białko, węglowodany). Fakt, nie zawiera co nie czyni go od razu dobrym tłuszczem (związki nietłuszczowe mogą wywołać dymienie). Utleniony cholesterol Zawiera cholesterol, który sam w sobie bardzo nie podnosi „złej” frakcji cholesterolu, czyli LDL. Jednak pod wpływem temperatury cholesterol się utlenia i wtedy już jest bardzo groźny. Badacze nawet ujęli to tak, że utleniony cholesterol jest siłą napędową rozwoju choroby Alzheimera! Skutki Co dalej? Utleniony cholesterol zwiększa ryzyko CVD (znowu one). Dokładniej przyśpieszają postępowanie miażdżycy poprzez zwiększenie poziomu utlenionych lipidów. Znajduje to też potwierdzenie w badaniach na zwierzętach. Króliki karmiono utlenionymi tłuszczami – zwiększało to uszkodzenia aorty i prowadziło właśnie do wyżej wymienionej miażdżycy. Podsumowanie Jeśli chcesz dobrego tłuszczu do smażenia to wybierz oliwę extra virgin lub olej rzepakowy. Nie ulegaj dietetycznej modzie. Zapraszam do współpracy, przeczytaj jak wygląda osiąganie celu z moją pomocą Jak wygląda współpraca? Źródła: 1. Gamba, P., Testa, G. (2015, June 19). Oxidized cholesterol as the driving force behind the development of alzheimer’s disease.2. KR;, S. (n.d.). The role of dietary oxidized cholesterol and oxidized fatty acids in the development of atherosclerosis.