Prebiotyki - kompendium

Co to są prebiotyki?

Prebiotyki to grupa składników odżywczych, które są rozkładane przez naszą mikrobiotę jelitową.

Znaczenie prebiotyków

Pełnią przede wszystkim funkcję odżywczą dla naszych dobrych bakterii jelitowych, a produktami ich rozpadu są krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA), dzięki temu odpowiednia konsumpcja prebiotyków wpływa pozytywnie nie tylko na układ pokarmowy, ale też na inne odległe narządy.

W naszym przewodzie pokarmowym zamieszkuje bardzo dużo mikroorganizmów – mikrobiota jelitowa.

Prebiotyki, a probiotyki

Jak już zapewne wiesz rezydujące drobnoustroje w żołądku, jelicie cienkim i grubym mają KLUCZOWE znaczenie dla zdrowia.

W naszym przewodzie pokarmowym zamieszkuje bardzo dużo mikroorganizmów – mikrobiota jelitowa.

Odpowiednia konsumpcja prebiotyków

✅ zmniejsza poziom cholesterolu całkowitego, LDL oraz trójglicerydów,

✅ zwiększa absorpcje wapnia,

✅ zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego,

✅ poprawia odporność (poprzez zwiększanie populacji mikroorganizmów ochronnych, czyli kolokwialnie mówiąc więcej żołnierzy do walki z patogenami),

✅ reguluje czynniki neurotroficzne oraz funkcje neuroprzekaźników,

✅ poprawia pamięć i skupienie,

✅ zmniejsza ryzyko atopowego zapalenia skóry i minimalizuje nasilenie alergicznych chorób skóry,

✅ skoro zmniejszają m.in. cholesterol to zarazem zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych,

I tak możemy sobie pisać. Różnorodna dieta jest świetnym źródłem substancji prebiotycznych, jest to jeden z elementów układanki, która finalnie wpływa na całe nasze życie.

🤔Najlepsze źródła prebiotyków:

– warzywa (np. cebula, szparagi, czosnek),
– owoce (banany, jabłka, maliny),
– produkty pełnoziarniste (owies, mąki),
– strączki (fasola).

Nawet jak ktoś ma swój sposób żywienia całkowicie w dupie, tak jego organizm nie i prędzej czy później odczuje albo pozytywne, albo negatywne skutki modelu żywienia.

Zapraszam do współpracy, przeczytaj jak wygląda osiąganie celu z moją pomocą

Źródło:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6463098/

Sprawdź też pozostałe wpisy

Zobacz wszystkie
Opinie dietetyk kliniczny – co pacjenci mówią o współpracy z Kubą

Opinie dietetyk kliniczny – co pacjenci mówią o współpracy?

Jeśli szukasz opinii o dietetyku klinicznym, które nie są wyssane z palca, tylko pochodzą od prawdziwych pacjentów – to jesteś w dobrym miejscu. Poniżej…

Zdrowe posiłki odpowiednie dla osób z insulinoopornością

Dieta w insulinooporności – bez mitów i zbędnych zakazów

Zastanawiasz się, jak powinna wyglądać dieta w insulinooporności, aby była skuteczna i oparta…

Ogórki kiszone i kwaszone – porównanie procesu i składu”

Ogórki kiszone = kwaszone? Sprawdź, czy naprawdę

Czy ogórki kiszone = kwaszone? Brzmi jak banał, ale to pytanie wywołuje więcej…

Planowanie posiłków na cały tydzień z wykorzystaniem zdrowych składników

Planowanie posiłków na cały tydzień – praktyczny przewodnik

Czy masz dość codziennego zastanawiania się, co ugotować? Planowanie posiłków na cały tydzień…

Skończ z wymówkami

Zrób pierwszy krok już dziś

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z aktualną wiedzą dietetyczną