Czy kakao to superfood?

Kakao – nadaje unikalnego smaku wielu potrawom, ale oprócz tego ma również szereg właściwości zdrowotnych.

Magnez


Większość osób wie, że kakao jest dobrym źródłem magnezu, ma go ok. 500 mg na 100 g proszku kakaowego, czyli łyżeczka 5 g dostarczy nam 25 mg tego cennego składnika mineralnego, co nie jest dużą ilością, jednak zawsze lepsze to niż nic.




Polifenole


Taka sama porcja (5 g) proszku kakaowego dostarczy również ok. 250 mg polifenoli – to praktycznie najwięcej z dostępnej żywności.



Kakao o zdrowie


Spożycie kakao zwiększa zdolność antyoksydacyjną w surowicy, chroniąc śródbłonek przed stresem oksydacyjnym.



Polifenole zawarte w proszku kakaowym mogą rozszerzać naczynia krwionośne – nasza krew może swobodniej przepływać, takie działanie chroni przed miażdżycą.



Gdyby nie wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych (SFA) i kalorii, czekolada gorzka była by hmm… superfoodem?



Regularne spożycie gorzkiej czekolady/proszku kakaowego (np. dodawanie kostki, dwóch do owsianki) może wiązać się ze zmniejszeniem ryzyka zawału serca i udaru mózgu nawet o 39%.

Ogółem jego spożycie wiąże się z mniejszą śmiertelnością ze wszystkich przyczyn!



Kakao a gospodarka węglowodanowa


Stwierdzono, że wiele polifenoli, w tym katechina i epikatechina, zmienia metabolizm glukozy. Kakao może być przydatne w łagodzeniu insulinooporności w zespole metabolicznym i spowalnianiu progresji do cukrzycy typu 2.



Neuroprotekcja


Właściwości przeciwutleniające katechiny i pochodnych epikatechiny mogą chronić przed uszkodzeniem neuronów i zapaleniem układu limbicznego.

Kakao może również zwiększyć przepływ krwi w mózgu, co może działać neuroprotekcyjnie.

Podsumowanie


Podsumowując, kakao ma możliwie pozytywne działanie na organizm człowieka.

Minusami jest to, że jego źródła jak np. czekolada mają bardzo dużo kalorii i nasyconych kwasów tłuszczowych co może sprzyjać otyłości i nie tylko.



Racjonalne dodawanie porcji gorzkiej czekolady/kakao może nieść za sobą szereg korzyści dla zdrowia.

Porcja to nie tabliczka, dwa kawałki gorzkiej czekolady do owsianki? To jest to!



Zapraszam do współpracy, przeczytaj jak wygląda osiąganie celu z moją pomocą
https://pagodietetyka.pl/jak-wyglada-wspolpraca/

Źródło:
David L. Katz, Kim Doughty, Ather Ali. Cocoa and Chocolate in Human Health and Disease. Antioxid Redox Signal. 2011 Nov 15; 15(10): 2779–2811.doi10.1089/ars.2010.3697

Sprawdź też pozostałe wpisy

Zobacz wszystkie
pakiet badań zdrowie

Rozszerzony pakiet badań – co warto zbadać?

W dzisiejszych czasach diagnostyka jest na bardzo wysokim poziomie, trzeba uświadamiać społeczeństwo by się badało. Dzisiaj w drugim poście z serii „diagnostyka” pokażę Ci co…

czy da się tyć w deficycie

Czy da się przytyć w deficycie energetycznym?

Internet, a nawet studia są przepełnione różnymi sprzecznymi informacjami. W wielu kontekstach jest…

kwas gla

Kwas GLA – tego brakuje w Twojej diecie!

Kwas gamma-linolenowy (GLA) Należy do rodziny wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6. GLA…

Skończ z wymówkami

Zrób pierwszy krok już dziś

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z aktualną wiedzą dietetyczną