Kawa, czy niszczy wątrobę? 06.01.2023 Kawa, a wątroba. W wielu badaniach zaobserwowano, że regularne spożywanie kawy wiąże się ze zmniejszonymi poziomi: AST, ALT, GGT oraz ALP – są to jak najbardziej pozytywne aspekty. 🤔Podwyższone stężenia wyżej wymienionych enzymów mogą wskazywać na stany patologiczne wątroby. W badaniu z 2015 roku wykazano, że spożycie kawy zmniejsza śmiertelność z powodu przewlekłej choroby wątroby. ☕Już 1 filiżanka dziennie skutkowała: – 15% zmniejszeniem ryzyka zgonu z powodu przewlekłej choroby wątroby. – 4 filiżanki dziennie wiązały się z 71% redukcją śmierci z tego samego powodu. Dodatkowo regularna konsumpcja tego napoju może zmniejszać zwłóknienie wątroby – tutaj im więcej kawy, tym lepiej. Jednak na ten moment nie wiemy dokładnie ile to za dużo. ❤️Niedawna meta-analiza wykazała znacząco zmniejszone ryzyko marskości wątroby przy spożywaniu co najmniej 2 filiżanek kawczanu dziennie. Mam nadzieje, że dzisiejszym postem jeszcze bardziej zachęciłem Was do picia kawy. Zapraszam do współpracy, przeczytaj jak wygląda osiąganie celu z moją pomocą Jak wygląda współpraca? Źródło:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5440772/