Kawa, czy niszczy wątrobę?

Kawa, a wątroba.

W wielu badaniach zaobserwowano, że regularne spożywanie kawy wiąże się ze zmniejszonymi poziomi:

AST, ALT, GGT oraz ALP – są to jak najbardziej pozytywne aspekty.

🤔Podwyższone stężenia wyżej wymienionych enzymów mogą wskazywać na stany patologiczne wątroby.

W badaniu z 2015 roku wykazano, że spożycie kawy zmniejsza śmiertelność z powodu przewlekłej choroby wątroby.

Już 1 filiżanka dziennie skutkowała:

15% zmniejszeniem ryzyka zgonu z powodu przewlekłej choroby wątroby.

– 4 filiżanki dziennie wiązały się z 71% redukcją śmierci z tego samego powodu.

Dodatkowo regularna konsumpcja tego napoju może zmniejszać zwłóknienie wątroby – tutaj im więcej kawy, tym lepiej.

Jednak na ten moment nie wiemy dokładnie ile to za dużo.

❤️Niedawna meta-analiza wykazała znacząco zmniejszone ryzyko marskości wątroby przy spożywaniu co najmniej 2 filiżanek kawczanu dziennie.

Mam nadzieje, że dzisiejszym postem jeszcze bardziej zachęciłem Was do picia kawy.

Zapraszam do współpracy, przeczytaj jak wygląda osiąganie celu z moją pomocą


Źródło:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5440772/

Sprawdź też pozostałe wpisy

Zobacz wszystkie
borówki zdrowie

Borówki wpływ na zdrowie

Borówki wpływ na zdrowie Borówki to bogate źródło antocyjanów, które nadają im charakterystyczny niebiesko-czarny kolor Co zdrowego jest w borówkach? Główne antocyjany obecne w…

owoce fruktoza

Owoce (fruktoza) – czy powodują tycie?

Fruktoza Nie jem owoców, ponieważ zawierają fruktozę. Fruktoza, która jest niezdrowa – krokiem…

ogórki

Ogórki kiszone vs kwaszone – co jest zdrowsze?

Kwaszonych nie kupuj to sama chemia! Kiszone to samo zdrowie. Często możemy się…

Skończ z wymówkami

Zrób pierwszy krok już dziś

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z aktualną wiedzą dietetyczną