Kawa, czy niszczy wątrobę?

Kawa, a wątroba.

W wielu badaniach zaobserwowano, że regularne spożywanie kawy wiąże się ze zmniejszonymi poziomi:

AST, ALT, GGT oraz ALP – są to jak najbardziej pozytywne aspekty.

🤔Podwyższone stężenia wyżej wymienionych enzymów mogą wskazywać na stany patologiczne wątroby.

W badaniu z 2015 roku wykazano, że spożycie kawy zmniejsza śmiertelność z powodu przewlekłej choroby wątroby.

Już 1 filiżanka dziennie skutkowała:

15% zmniejszeniem ryzyka zgonu z powodu przewlekłej choroby wątroby.

– 4 filiżanki dziennie wiązały się z 71% redukcją śmierci z tego samego powodu.

Dodatkowo regularna konsumpcja tego napoju może zmniejszać zwłóknienie wątroby – tutaj im więcej kawy, tym lepiej.

Jednak na ten moment nie wiemy dokładnie ile to za dużo.

❤️Niedawna meta-analiza wykazała znacząco zmniejszone ryzyko marskości wątroby przy spożywaniu co najmniej 2 filiżanek kawczanu dziennie.

Mam nadzieje, że dzisiejszym postem jeszcze bardziej zachęciłem Was do picia kawy.

Zapraszam do współpracy, przeczytaj jak wygląda osiąganie celu z moją pomocą


Źródło:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5440772/

Sprawdź też pozostałe wpisy

Zobacz wszystkie
pakiet badań zdrowie

Rozszerzony pakiet badań – co warto zbadać?

W dzisiejszych czasach diagnostyka jest na bardzo wysokim poziomie, trzeba uświadamiać społeczeństwo by się badało. Dzisiaj w drugim poście z serii „diagnostyka” pokażę Ci co…

czy da się tyć w deficycie

Czy da się przytyć w deficycie energetycznym?

Internet, a nawet studia są przepełnione różnymi sprzecznymi informacjami. W wielu kontekstach jest…

kwas gla

Kwas GLA – tego brakuje w Twojej diecie!

Kwas gamma-linolenowy (GLA) Należy do rodziny wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6. GLA…

Skończ z wymówkami

Zrób pierwszy krok już dziś

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z aktualną wiedzą dietetyczną