Czy owoce i warzywa są bezwartościowe? 03.06.2021 Dzisiaj powiemy sobie, czy na prawdę te dzisiejsze owoce i warzywa są bezwartościowe w porównaniu do kiedyś to było. Lata temu w internecie pojawiła się ładna infografika (zdjęcie niżej), prezentująca kuriozalne zmiany w składzie niektórych warzyw i owoców, wniosek jest prosty = teraz trzeba się suplementować. Na grafice jest informacja o tym kto przeprowadził badanie i gdzie.Jednak, ekhem tego badania prawdopodobnie nie ma. Nigdzie nie można się doszukać, nawet streszczenia (chociaż może grafika jest nim sama w sobie)? Zawiera też głupie błędy jak np. podawanie zawartości kwasu foliowego w miligramach a nie mikrogramach (mg vs µg) co już czyni go nierzetelnym. To jakie są dzisiejsze owoce i warzywa? Na pewno nie bezwartościowe. Jednak przejdźmy do faktów, rzeczywiście kilka mikro/makro elementów „uciekło” z naszej żywności np. żelazo, witamina C. A kilka innych wzrosło, ale spadki nie są takie jak na powyższej grafice, zazwyczaj oscylują w granicach kilku %. W dodatku często zachodził efekt rozcieńczenia. Cóż to? Dużo produktów z różnych przyczyn, ma dzisiaj więcej wody w sobie, przez co nie mierzono suchego produktu, a raczej jego dodatek z wodą. Suma summarum nie ma się czym martwić, jedzmy warzywka i owoce, pamiętajmy by je myć pod bieżącą wodą i jedzmy ich minimum 400 g dziennie, a dążmy do 800 g. Zapraszam do współpracy, przeczytaj jak wygląda osiąganie celu z moją pomocą Jak wygląda współpraca? Źródła:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15637215/https://www.researchgate.net/publication/235318646_Historical_changes_in_the_mineral_content_of_frui…https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14620316.2005.11511995