Polifenole - klucz do zdrowia? 24.03.2022 Polifenole to organiczne związki występujące w roślinach. Do tej pory zidentyfikowano ich ponad 8000, także całkiem sporo, a pewnie będzie ich jeszcze więcej. Mają działanie przeciwutleniające oraz przeciwzapalne – głownie dzięki nim zawdzięczają swoje szerokie właściwości. 🤔Teraz po krótce opisze jakie polifenole najlepiej działają w wybranych jednostkach chorobowych i podam przykłady ich źródeł. – Choroby neurodegradacyjne – tutaj największe zastosowanie znajdują kurkumina, resweratrol, katechiny (np. EGCG – całkiem popularny suplement). Poprzez właściwości przeciwutleniające i immunomodulujące, chronią neurony i hamują toksyczne działania białka beta-amyloidu. 🍜Przykłady produktów: zielona herbata, kurkumina, czerwone wino – Stany zapalane – oczywiście działanie przeciwzapalane działa przeciwzapalnie xD Polifenole a głównie kwasy fenolowe przywracają równowagę redoks oraz łagodzą szlaki cytokinowe. 🍜Przykłady produktów: kakao, pomidory, ziemniaki – Nowotwory – antocyjany, katechiny, flawonole, flawony izoflawony neutralizują wolne rodniki i zmnieszają ryzyko raka poprzez hamowanie wzrostu komórek w guzach. 🍜Przykłady produktów: borówki, pomarańcze, cytryny – Choroby sercowo-naczyniowe – flawonoidy i resweratrol są związane z poprawą zdrowia komór i zmniejszoną aktywnością płytek krwi, modulacją enzytmaytczną, działaniem przeciwzapalnym i niższym ciśnieniem i ogólnym poprawą stanu naczyń. Dodatkowo blokują utlenianie cholesterolu. 🍜Przykłady produktów: Czerwone wino, cebula, pomidory – Cukrzyca typu 2 – antocyjany chronią komórki beta przed toksycznością glukozy i działają przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, spowolniają trawienie skroi i poprawiają kontrolę glikemii. 🍜Przykłady produktów: borówki, czarne porzeczki, maliny – Otyłość – resweratrol, kurkumina mogą być pomocne w leczeniu otyłości poprzez utlenianie adipocytów, hamowanie lipogenezy, zmniejszenie stanu zapalnego i zwiększenie wydatkowania energii. 🍜Przykłady produktów: ciemne winogrona, kurkuma, czerwone wino Podsumowanie Jak widzisz, polifenole to ogromna grupa związków o wszechstronnym działaniu i właściwościach, między innymi dlatego warto wzbogacać dietę w owoce i warzywa i dbać o zdrowie. Zapraszam do współpracy, przeczytaj jak wygląda osiąganie celu z moją pomocąhttps://pagodietetyka.pl/jak-wyglada-wspolpraca/ Źródła:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2835915/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6160559/