Polifenole - klucz do zdrowia?

Polifenole to organiczne związki występujące w roślinach.

Do tej pory zidentyfikowano ich ponad 8000, także całkiem sporo, a pewnie będzie ich jeszcze więcej. Mają działanie przeciwutleniające oraz przeciwzapalne – głownie dzięki nim zawdzięczają swoje szerokie właściwości.

🤔Teraz po krótce opisze jakie polifenole najlepiej działają w wybranych jednostkach chorobowych i podam przykłady ich źródeł.

– Choroby neurodegradacyjne – tutaj największe zastosowanie znajdują kurkumina, resweratrol, katechiny (np. EGCG – całkiem popularny suplement). Poprzez właściwości przeciwutleniające i immunomodulujące, chronią neurony i hamują toksyczne działania białka beta-amyloidu.

🍜Przykłady produktów: zielona herbata, kurkumina, czerwone wino

– Stany zapalane – oczywiście działanie przeciwzapalane działa przeciwzapalnie xD Polifenole a głównie kwasy fenolowe przywracają równowagę redoks oraz łagodzą szlaki cytokinowe.

🍜Przykłady produktów: kakao, pomidory, ziemniaki

– Nowotwory – antocyjany, katechiny, flawonole, flawony izoflawony neutralizują wolne rodniki i zmnieszają ryzyko raka poprzez hamowanie wzrostu komórek w guzach.

🍜Przykłady produktów: borówki, pomarańcze, cytryny

– Choroby sercowo-naczyniowe – flawonoidy i resweratrol są związane z poprawą zdrowia komór i zmniejszoną aktywnością płytek krwi, modulacją enzytmaytczną, działaniem przeciwzapalnym i niższym ciśnieniem i ogólnym poprawą stanu naczyń. Dodatkowo blokują utlenianie cholesterolu.

🍜Przykłady produktów: Czerwone wino, cebula, pomidory

– Cukrzyca typu 2 – antocyjany chronią komórki beta przed toksycznością glukozy i działają przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, spowolniają trawienie skroi i poprawiają kontrolę glikemii.

🍜Przykłady produktów: borówki, czarne porzeczki, maliny

– Otyłość – resweratrol, kurkumina mogą być pomocne w leczeniu otyłości poprzez utlenianie adipocytów, hamowanie lipogenezy, zmniejszenie stanu zapalnego i zwiększenie wydatkowania energii.

🍜Przykłady produktów: ciemne winogrona, kurkuma, czerwone wino
Podsumowanie

Jak widzisz, polifenole to ogromna grupa związków o wszechstronnym działaniu i właściwościach, między innymi dlatego warto wzbogacać dietę w owoce i warzywa i dbać o zdrowie.

Zapraszam do współpracy, przeczytaj jak wygląda osiąganie celu z moją pomocą
https://pagodietetyka.pl/jak-wyglada-wspolpraca/

Źródła:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2835915/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6160559/

Sprawdź też pozostałe wpisy

Zobacz wszystkie
czy mięso jest zdrowe

Mięso a zdrowie. Mięso nie jest pełnowartościowe!?

Głupia moda, czy metoda na długowieczność? Mięso a zdrowie Kiedyś była moda na high-carb, potem keto, teraz swoje 5 minut ma dieta carnivore. Która polega…

infekcja przeziębienie choroba

Choroba, infekcja, co robić, co jeść, suplementy dla zdrowia

ZACZYNA MNIE ROZKŁADAĆ CHOROBA – CO ROBIĆ BY SZYBKO Z NIĄ WYGRAĆ? Prawie…

owoce fruktoza

Quiz wiedzy o warzywach i owocach

[ays_quiz id=’5′]…

Skończ z wymówkami

Zrób pierwszy krok już dziś

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z aktualną wiedzą dietetyczną