Ser żółty - wpływ na zdrowie 15.03.2023 Siema, dzisiaj o jednym z najpopularniejszych produktów w kuchni polskiej i nie tylko, zapraszam. Ser żółty – jedni są ogromnymi zwolennikami, drudzy przeciwnikami – gdzie jest prawda? Tam gdzie zawsze, czyli po środku. Ser żółty jest źródłem: – wapnia (721 mg/100 g),– białka (25 g/100 g),– witaminy A (1002 IU/100 g),– tłuszczów, a głównie nasyconych kw. tłuszczowych (22 g SFA/100 g),– kalorii (402 kcal/100 g). Czyli mamy dwie strony, te pozytywne i te negatywne. Literatura i obecnie dostępne meta-analizy raczej przystają na to, że ser żółty może być częścią zdrowej diety i jest raczej obojętny dla zdrowia. Według mnie, jeśli wybierzemy opcję light (sporo mniej tłuszczu) i zwrócimy uwagę na ilość spożywanej soli to może być jak najbardziej prozdrowotnym produktem. Zapraszam do współpracy, przeczytaj jak wygląda osiąganie celu z moją pomocą Jak wygląda współpraca? Źródła:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6927928/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5295107/