Ser żółty - wpływ na zdrowie

Siema, dzisiaj o jednym z najpopularniejszych produktów w kuchni polskiej i nie tylko, zapraszam.

Ser żółty – jedni są ogromnymi zwolennikami, drudzy przeciwnikami – gdzie jest prawda?


Tam gdzie zawsze, czyli po środku.

Ser żółty jest źródłem:
  • wapnia (721 mg/100 g),
  • białka (25 g/100 g),
  • witaminy A (1002 IU/100 g),
  • tłuszczów, a głównie nasyconych kw. tłuszczowych (22 g SFA/100 g),
  • kalorii (402 kcal/100 g).

Czyli mamy dwie strony, te pozytywne i te negatywne. Literatura i obecnie dostępne meta-analizy raczej przystają na to, że ser żółty może być częścią zdrowej diety i jest raczej obojętny dla zdrowia.

Według mnie, jeśli wybierzemy opcję light (sporo mniej tłuszczu) i zwrócimy uwagę na ilość spożywanej soli to może być jak najbardziej prozdrowotnym produktem.

Zapraszam do współpracy, przeczytaj jak wygląda osiąganie celu z moją pomocą


Źródła:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6927928/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5295107/

Sprawdź też pozostałe wpisy

Zobacz wszystkie
pakiet badań zdrowie

Rozszerzony pakiet badań – co warto zbadać?

W dzisiejszych czasach diagnostyka jest na bardzo wysokim poziomie, trzeba uświadamiać społeczeństwo by się badało. Dzisiaj w drugim poście z serii „diagnostyka” pokażę Ci co…

czy da się tyć w deficycie

Czy da się przytyć w deficycie energetycznym?

Internet, a nawet studia są przepełnione różnymi sprzecznymi informacjami. W wielu kontekstach jest…

kwas gla

Kwas GLA – tego brakuje w Twojej diecie!

Kwas gamma-linolenowy (GLA) Należy do rodziny wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6. GLA…

Skończ z wymówkami

Zrób pierwszy krok już dziś

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z aktualną wiedzą dietetyczną