Ser żółty - wpływ na zdrowie

Siema, dzisiaj o jednym z najpopularniejszych produktów w kuchni polskiej i nie tylko, zapraszam.

Ser żółty – jedni są ogromnymi zwolennikami, drudzy przeciwnikami – gdzie jest prawda?


Tam gdzie zawsze, czyli po środku.

Ser żółty jest źródłem:
  • wapnia (721 mg/100 g),
  • białka (25 g/100 g),
  • witaminy A (1002 IU/100 g),
  • tłuszczów, a głównie nasyconych kw. tłuszczowych (22 g SFA/100 g),
  • kalorii (402 kcal/100 g).

Czyli mamy dwie strony, te pozytywne i te negatywne. Literatura i obecnie dostępne meta-analizy raczej przystają na to, że ser żółty może być częścią zdrowej diety i jest raczej obojętny dla zdrowia.

Według mnie, jeśli wybierzemy opcję light (sporo mniej tłuszczu) i zwrócimy uwagę na ilość spożywanej soli to może być jak najbardziej prozdrowotnym produktem.

Zapraszam do współpracy, przeczytaj jak wygląda osiąganie celu z moją pomocą


Źródła:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6927928/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5295107/

Sprawdź też pozostałe wpisy

Zobacz wszystkie
cytrulina

Kreatyna – QUIZ wiedzy

Sprawdź, czy wiesz wszystko o kreatynie! Kreatyna – QUIZ Sprawdź się w QUIZIE o kreatynie i zobacz czy wiesz już wszystko o tym ważnym…

omega-3

Quiz o Omega-3 zaawansowany

Pierwszy quiz (łatwiejszy) znajdziesz tutaj Quiz o Omega-3 Kliknij tutaj…

omega-3

Quiz o Omega-3

Myślisz, że jesteś specem i wiesz wszystko o kwasach omega-3? Sprawdź się!…

Skończ z wymówkami

Zrób pierwszy krok już dziś

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z aktualną wiedzą dietetyczną