Soja i jej wpływ na zdrowie 21.02.2022 Soja – czy jej spożycie wpłynie negatywnie na męskie (i nie tylko) zdrowie? Samo zło? Soja od wielu lat jest postrzegana jako zło, a to wszystko za sprawą wyżej wymienionych izoflawonów, które mają zbliżoną budowę do estrogenu i od razu uznano, że spożywanie ich przez mężczyzn będzie niezdrowe – obniży testosteron i urosną piersi. Fakty, nie mity Jednak metaanaliza z 2016 roku obaliła te mity i jasno daje do zrozumienia, że konsumpcja soi/białka sojowego/tofu i tym podobnych, sojowych produktów nie ma negatywnego wpływu na zdrowie mężczyzn. Korzyści z jedzenia soi Dzisiaj uderzymy z innej strony, jakie korzyści możemy odnieść z jedzenia izoflawonów sojowych (fitoestrogenów) oraz białka sojowego? Ich regularna konsumpcja może: – obniżyć poziom LDL (złego cholesterolu), dzięki czemu zmniejszy ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych (najważniejsza przyczyna śmierci na świecie), – zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory macicy i piersi, – zmniejszać ciśnienie krwi, dzięki czemu zmniejszą ryzyko udaru oraz choroby niedokrwiennej serca, – poprawić funkcję śródbłonka, – zmniejszyć stany zapalne, – zwiększa gęstość mineralną kości, – zmniejszać ryzyko zachorowania na raka prostaty, Podsumowanie Jak widzicie nie ma co się bać soi, białka sojowego, czy nawet fitoestrogenów, jedzone w umiarze (jak wszystko) będą wykazywały pozytywny wpływ na zdrowie, a o to właśnie w tym wszystkim chodzi. Także jedzcie na zdrowie i nie bójcie się fitoestrogenów. Zapraszam do współpracy, przeczytaj jak wygląda osiąganie celu z moją pomocąhttps://pagodietetyka.pl/jak-wyglada-wspolpraca/ Źródła: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33383165/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5188409/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27294954/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27723080/https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.119.041306